bitcoin toekomst

Bitcoin: waarom de prijs is geëxplodeerd – en waar het vanaf hier naartoe gaat

Bitcoin realiseerde in 2020 een opmerkelijke stijging, ondanks veel dingen die beleggers normaal gesproken op hun hoede zouden maken, waaronder spanningen tussen de VS en China, Brexit en natuurlijk een internationale pandemie. Van een jaar-dieptepunt op de dagelijkse hitlijsten van US $ 4.748 (£ 3.490) halverwege maart toen pandemische angsten de kop opstaken, steeg bitcoin tegen het einde van het jaar tot net onder de US $ 30.000.

 

Sindsdien is het gestegen tot recordhoogtes van meer dan US $ 38.000, dag in dag uit de krantenkoppen gehaald en tegelijkertijd de prijzen van andere cryptocurrencies opgedreven. Dus wat heeft deze enorme prijsstijging veroorzaakt en is het anders dan de bubbel van 2017?

 

Een van de redenen voor de enorme prijsstijging is dat er een grote toestroom is van investeerders van grootschalige instellingen zoals pensioenregelingen, universitaire kapitaalfondsen en investeringsfondsen. Dit was niet het geval tijdens de laatste bullmarkt in 2017, waarin de bitcoin-prijs ongeveer 20 keer steeg tot bijna $ 20.000, om een ​​jaar later terug te glijden naar de lage $ 3.000. hoe btc kopen online?

 

In 2017 werd het cryptocurrency-ecosysteem gedomineerd door individuele particuliere beleggers, van wie velen zich aangetrokken voelden tot de schaarste van bitcoin en het feit dat het buiten het wereldwijde financiële systeem stond. De bullmarkt van 2017 vertoonde alle tekenen van een klassieke financiële zeepbel en investeerders die de “angst om te missen” (FOMO) kochten.

 

 

Deze keer hebben grote namen zoals miljardair-investeerder Paul Tudor Jones en verzekeringsgigant MassMutual zwaar geïnvesteerd, terwijl zelfs voormalige nee-zeggers zoals JP Morgan nu zeggen dat bitcoin een mooie toekomst zou kunnen hebben. Dit alles helpt om het vertrouwen in de cryptocurrency te vergroten en geeft aan dat het meer mainstream wordt.

 

Bitcoin wordt ook ondersteund door een paar grote, op de consument gerichte betalingsnamen. Met PayPal kunnen klanten nu rechtstreeks vanaf hun PayPal-rekening bitcoin kopen, vasthouden en verkopen. Rivaliserend digitaal betalingsbedrijf Square meldde in november dat meer van zijn Cash App-gebruikers de digitale valuta kopen en gemiddeld meer dan voorheen. Het aantal verkopers dat bitcoin als betaalmiddel accepteert, groeit snel.

 

Misschien wel het belangrijkste, Visa is aan het opwarmen voor bitcoin. In oktober kondigde het een handvol bitcoin-gerelateerde creditcards en betaalpassen aan met de toonaangevende crypto-exchange Coinbase. Met steeds meer manieren om bitcoin te gebruiken, zou dit moeten betekenen dat meer mensen het willen behouden.

 

Bitcoin is ook veel volwassener geworden sinds de tijd dat het voornamelijk werd gebruikt als een methode om drugs te kopen op het darkweb op Silk Road. Digitale wallets, sleutels en uitwisselingen van Bitcoin zijn gemakkelijker toegankelijk en er is veel betrouwbaardere informatie dan voorheen. Bitvavo exchange is nieuw.

 

De introductie van financiële producten zoals bitcoin-futures en opties, evenals blockchain-gerelateerde fondsen, heeft het mogelijk gemaakt dat investeerders die anders bang waren voor volatiliteit, betrokken konden raken. Bitcoin-futures betekenen dat beleggers kunnen speculeren op dalende prijzen door short te gaan op de cryptocurrency. Nobelprijswinnaar Robert Shiller heeft gesuggereerd dat de bubbel van 2017 in verband had kunnen worden gebracht met het feit dat er op dat moment geen bitcoin-futures waren.

 

De inflatiehedge

Naast al dit algemene enthousiasme, heeft het bloedbad van COVID-19 geleid tot enorme stimuleringspakketten van regeringen over de hele wereld en hebben veel centrale banken meer geld gedrukt. Dit kan de inflatie opdrijven, wat op zijn beurt de koopkracht van mensen verlaagt. De Amerikaanse Federal Reserve gaf vorig jaar zelfs aan dat het iets toleranter zou zijn ten opzichte van stijgende prijzen toen het haar inflatiedoelstelling van 2% versoepelde.

 

In het licht van deze dreiging worden investeringen zoals bitcoin beschouwd als een opslag van waarde. Het maximale aantal bitcoin dat ooit zal bestaan ​​is vastgesteld op 21 miljoen (tenzij het protocol verandert), en er zijn al ongeveer 18,5 miljoen in omloop.

 

De aanvoer van nieuwe munten vertraagt ​​ook omdat de beloning die bitcoin-mijnwerkers ontvangen voor het verifiëren van transacties op de blockchain ongeveer elke vier jaar halveert – het is afgelopen mei gedaald van BTC12.5 naar BTC6.25. Deze schaarste is vergelijkbaar met die van edelmetalen.

 

Grafische illustratie van bitcoins die uit een gat worden gedolven

Kunt u het graven? SPF

Zelfs centrale banken omarmen cryptocurrencies. Rusland, China, Canada, de EU en vele anderen werken al aan digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s) voor hun land of publiceren witboeken waarin hun intenties worden uiteengezet. Dit is een duidelijk teken dat de machten in de oude financiële wereld cryptocurrencies als de toekomst zien. Ondertussen heeft de Amerikaanse federale toezichthouder aangekondigd dat retailbanken betalingen kunnen uitvoeren met stablecoins, dit zijn cryptocurrencies die zijn gekoppeld aan traditionele valuta’s.

 

Waar nu

Het lijkt er dus op dat de recente prijsstijging van bitcoin wellicht meer inhoud heeft dan in 2017. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Hoofdeconoom en strateegbij Rosenberg Research and Associates gelooft David Rosenberg dat bitcoin in een bubbel zit en dat investeerders niet begrijpen hoe het werkt.

 

Rosenberg is goed geplaatst om commentaar te geven op bubbels, aangezien hij bekend staat om het identificeren van de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt die leidde tot de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009. Hij gelooft dat investeerders niet begrijpen hoe bitcoin werkt en het is in een klassieke, volg-de-kudde-bubbel (hoewel hij sindsdien heeft toegegeven dat hij zelf geen expert is in de cryptocurrency). Ondertussen is de grote volatiliteit van de prijs nog steeds een groot probleem, waar sommige institutionele beleggers zich nog steeds zorgen over zullen maken.

 

Dus wat te geloven? Er zijn tal van zeer optimistische voorspellingen voor de bitcoin-prijs in 2021. Tyler en Cameron Winklevoss, de oprichters van de toonaangevende crypto-exchange Gemini, geloven dat bitcoin uiteindelijk $ 500.000 per munt zal halen, terwijl een analist van Citigroup een prijs van $ 318.000 suggereert in december 2021. .

 

Het is duidelijk dat deze partijen “skin in the game” hebben en deze cijfers zijn misschien te optimistisch. In maart 2020 leek het echter onmogelijk dat bitcoin $ 30.000 zou bereiken. Waar de prijs ook vandaan komt, het lot van de toonaangevende cryptocurrency zal het komende jaar duidelijk een van de grootste financiële verhalen ter wereld worden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.